Skip to main content

Fertilex Oy on peltoviljelyn lannoitetta valmistava uusi yritys, joka vie kiertotalouden Suomessa uudelle tasolle. Fertilex valmistaa luomuhyväksyttyä lannoitetta, jonka erilaisuus syntyy siitä, että se tuotetaan ekologisesti ja täysin eri tavalla kuin muiden yritysten lannoitteet. Fertilex-lannoitteen lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämpöenergialla. Kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan helposti kuljetettavaan muotoon.

Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lannan suorasyöttö kanalasta kuivausprosessiin estää ravinteiden haihtumisen lisäksi maa-aineksien pääsyn tuotteeseen. Tuote on luomukelpoinen, mutta se sopii myös tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, toisin kuin kemialliset lannoitteet.

– Koska kyseessä on orgaaninen lannoite, suositellaan sitä parhaan tehon saamiseksi käytettäväksi joko sijoituslannoituksena tai pintalevityksenä ennen kylvömuokkausta. Näin lannoitteen typpi ei haihdu, vaan tulee kasvin käytettäväksi parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Tämän olemme todenneet useissa aiemmin tehdyissä orgaanisten lannoitteiden lannoituskokeissa. Pellettirae sopii käytettäväksi markkinoilla olevien kylvökoneiden ja lannoitelevittimien syöttölaitteissa, joka helpottaa käyttöönottoa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko Lantmännen Agrosta

Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija niin maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjoismaissa. Yhteistyön kautta Fertilex-lannoitteen jälleenmyyjinä toimivat Lantmännen Agro -ketjun kauppiasyrittäjät ympäri Suomen.

Fertilex aloitti keväällä 2020 myös kuluttajatuotteiden myynnin.

– Ammattiviljelijöiden tuote on saatavilla nyt myös kotipuutarhureille suursäkeistä pienemmissä pakkauskokoluokissa. Fertilex 6-1-2 lannoitetta on saatavana 1L, 6L ja 10L kokoisissa astioissa sekä 250 kg suursäkeissä, kerrotaan Fertilex Oy:lta.

Lisätiedot:
Lantmännen Agro Oy, Juho Urkko, tuoteryhmäpäällikkö, juho.urkko@lantmannen.com, +358 50 310 4075