Ajankohtaista ja tiedotteet

Fertilex Oy on ravinnekierrätyksen edelläkävijä. 

10.5.2022 Julkaisuvapaa heti

Nimitysuutinen

 

Fertilex Oy:n hallitus on nimittänyt diplomi-insinööri Antti Pusan yhtiön toimitusjohtajaksi 9.5.2022 alkaen. 

Tällä hetkellä Pusa työskentelee rehutehdas Agrox Oy:n toimitusjohtajana. Hän jatkaa tässä toimessaan.

 Aiemmin Pusa on työskennellyt erilaisissa tehtävissä niin puu- metalli- kuin automaatioteollisuudessa.

Fertilex Oy:n on 2018 perustettu ravinnekierrätyksen edelläkävijä ja uudistaja, joka investoi voimakkaasti puhtaampaan tulevaisuuteen.

Topi Oikarin siirtyessä uusiin tehtäviin yhtiön ulkopuolelle kiitämme Topia hänen panoksestaan Fertilexin palveluksessa.

 Lisätietoja hallituksen puheenjohtaja Henrik Lindegren henrik.lindegren@fertilex.fi

 Fertilex-lannoite on kuiva, hygienisoitu luomuhyväksytty lannoite niin maanviljelijöille kuin kotiin kukkaruukkuihin ja puutarhaan. www.fertilex.fi

 

 

27.8 2020 Julkaisuvapaa heti

Orgaanisista lannoitteista ratkaisu vesien rehevöitymiseen

 

Itämeren ja Saaristomeren hyvinvoinnista on puhuttu pitkään. Jotta puheet johtaisivat myös tekoihin, on Mynämäkeen investoitu laitos, joka kuivattaa märän kananlannan kuivaksi ravinnerikkaaksi lannoitteeksi.

Kuiva hygienisoitu pelletti ei aiheuta valumia ja sitä on helppo kuljettaa ympäri Suomen, myös niihin peltoihin, missä valumat aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä.

Fertilex Oy on Suomen ensimmäinen laitos, jonka koko prosessi on mietitty ekologisesti. Ainutlaatuisen tästä laitoksesta tekee se, että märkä lanta kuivataan kanojen itsensä tuottamalla lämmöllä. Kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan helposti kuljetettavaan muotoon.

–  Jotta konkreettisia muutoksia saadaan aikaan, näemme me kaksi tehokasta keinoa, jolla valtiovalta voisi edesauttaa Saaristomeremme ja koko Itämeren ongelmien ratkaisua todella tehokkaasti. Ensimmäinen asia olisi orgaanisten lannoitteiden sekoitevelvoite ja sen myötä ympäristökorvausjärjestelmän päivittäminen. Toinen on investointitukien kohdistaminen riittävän suuriin investointeihin, joilla saadaan kerralla enemmän aikaan, tiivistää Fertilexin hallituksen jäsen Henrik Lindegrén.

Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lannan suorasyöttö kanalasta kuivausprosessiin estää ravinteiden haihtumisen lisäksi maa-aineksien pääsyn tuotteeseen. Tuote on luomukelpoinen, mutta se sopii myös tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, toisin kuin kemialliset lannoitteet. Hyvä humuskerros myös omalta osaltaan estää valumia, sillä hyvä ja mehevä maaperä pystyy imemään ravinteet paremmin maaperään.Fertilex Oy on perustettu tuomaan ratkaisu nestemäisten lietteiden muuttamiseksi kuivaksi pelletiksi. Fertilex-pelletti on kuiva, hajuton ja hygienisoitu luomukelpoinen lannoite niin maanviljelijöille kuin kotiin kukkaruukkuihin ja puutarhaan. Fertilex Oy tulee käsittelemään ykkösvaiheessa 7 % koko Suomen kananlannasta.

Itämeripäivää vietetään 27.8.2020 John Nurmisen säätiön organisoimana. 

Lisätietoja:
Fertilex Oy, Janne Torikka, puh. 0500 420 143
Fertilex Oy, Henrik Lindegrén, puh. 0440321075

Fertilex Oy on Suomessa uutta tekniikkaa hyödyntävä yritys, joka on tuonut maailmalla käytössä olevan tavan muuttaa märkä lanta kuivaksi hygienisoiduksi pelletiksi. Vesistöjen rehevöitymisen estämisessä tärkeä ja tehokas keino on ehkäistä maatalouden ravinnevalumien pääsy vesistöön. Nopein tapa päästä näistä valumista, on siirtyä käyttämään kuivatettua ja hygienisoitua orgaanista lannoitetta märän lannan sijaan. www.fertilex.fi

:tataa24.6.2020 Julkaisuvapaa heti

Fertilex ja Lantmännen Agro aloittavat yhteistyön ja tuovat markkinoille uuden, kotimaisen, ravinnekierrätystä edistävän orgaanisen pellettilannoitteen

Fertilex Oy on peltoviljelyn lannoitetta valmistava uusi yritys, joka vie kiertotalouden Suomessa uudelle tasolle. Fertilex valmistaa luomuhyväksyttyä lannoitetta, jonka erilaisuus syntyy siitä, että se tuotetaan ekologisesti ja täysin eri tavalla kuin muiden yritysten lannoitteet. Fertilex-lannoitteen lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämpöenergialla. Kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan helposti kuljetettavaan muotoon.

Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lannan suorasyöttö kanalasta kuivausprosessiin estää ravinteiden haihtumisen lisäksi maa-aineksien pääsyn tuotteeseen. Tuote on luomukelpoinen, mutta se sopii myös tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi. Lisäksi orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, toisin kuin kemialliset lannoitteet.

– Koska kyseessä on orgaaninen lannoite, suositellaan sitä parhaan tehon saamiseksi käytettäväksi joko sijoituslannoituksena tai pintalevityksenä ennen kylvömuokkausta. Näin lannoitteen typpi ei haihdu, vaan tulee kasvin käytettäväksi parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Tämän olemme todenneet useissa aiemmin tehdyissä orgaanisten lannoitteiden lannoituskokeissa. Pellettirae sopii käytettäväksi markkinoilla olevien kylvökoneiden ja lannoitelevittimien syöttölaitteissa, joka helpottaa käyttöönottoa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Juho Urkko Lantmännen Agrosta

Lantmännen on maatalousosuuskunta ja johtava toimija niin maatalous-, kone-, bioenergia- sekä elintarvikealalla Pohjoismaissa. Yhteistyön kautta Fertilex-lannoitteen jälleenmyyjinä toimivat Lantmännen Agro -ketjun kauppiasyrittäjät ympäri Suomen.

Fertilex aloitti keväällä 2020 myös kuluttajatuotteiden myynnin.

– Ammattiviljelijöiden tuote on saatavilla nyt myös kotipuutarhureille suursäkeistä pienemmissä pakkauskokoluokissa. Fertilex 6-1-2 lannoitetta on saatavana 1L, 6L ja 10L kokoisissa astioissa sekä 250 kg suursäkeissä, kerrotaan Fertilex Oy:lta.

Lisätiedot:
Lantmännen Agro Oy, Juho Urkko, tuoteryhmäpäällikkö, juho.urkko@lantmannen.com, +358 50 310 4075

Fertilex Oy on Suomessa uutta tekniikkaa hyödyntävä yritys, joka on tuonut maailmalla käytössä olevan tavan muuttaa märkä lanta kuivaksi hygienisoiduksi pelletiksi. Vesistöjen rehevöitymisen estämisessä tärkeä ja tehokas keino on ehkäistä maatalouden ravinnevalumien pääsy vesistöön. Nopein tapa päästä näistä valumista, on siirtyä käyttämään kuivatettua ja hygienisoitua orgaanista lannoitetta märän lannan sijaan. www.fertilex.fi

TIEDOTE 21.4.2020: Ammattilaisten luomuhyväksytty lannoite nyt myös kotipuutarhureille

Julkaisuvapaa heti

Fertilex Oy on peltoviljelyn lannoitetta valmistava uusi yritys, joka vie kiertotalouden Suomessa uudelle tasolle. Fertilex 6-1-2 on luomuhyväksytty lannoite, jonka erilaisuus syntyy siitä, että se tuotetaan ekologisesti ja täysin eri tavalla kuin muiden yritysten lannoitteet. Fertilex-lannoitteen lanta kuivatetaan kanojen itsensä tuottamalla lämpöenergialla. Kanojen tuottama lämpö ohjataan puhaltimien kautta lantakuljettimille. Kuivattu lanta hygienisoidaan ja pakataan helposti kuljetettavaan muotoon.

Mynämäellä toimiva Fertilex Oy on Suomen ensimmäinen tuotantolaitos, missä kanojen itsensä tuottamaa lämpöä käytetään hyödyksi. Matalan kuivauslämpötilan ansiosta kuivausprosessi ei hukkaa lannan sisältämää typpeä ja tällöin ammoniakkipäästöt pienenevät merkittävästi. Lannan suorasyöttö kanalasta kuivausprosessiin estää ravinteiden haihtumisen lisäksi maa-aineksien pääsyn tuotteeseen.

Keväinen erikoistilanne ja muuttunut markkina vaati myös Fertilexiä toimimaan ja nyt Fertilex-lannoitteesta lanseerataan myös kuluttajasarja kotipuutarhureille ja viherrakentajille.

– Ammattiviljelijöiden tuote on saatavilla nyt myös suursäkeistä pienemmissä pakkauskokoluokissa. Selvitimme jälleenmyyntimarkkinoita ja esille nousi perinteinen, suomalainen perheyritys Ropo Garden Oy. Halusimme jälleenmyyjäksi yrityksen, joka tuntee alan, on ketterä ja omaa samat arvot kuin meillä. 

Ropo Garden on perinteinen puutarhatukku. Ropo Garden on vuonna 2014 perustettu koti- ja puutarhatuotteiden myymiseen ja maahantuontiin keskittynyt porilainen perheyritys.

–  Valikoimistamme löytää vain laadukkaita tuotteita ja jokaisella tuotteella pitää olla tarina takanaan. Fertilex-lannoite sisältää 36 % painostaan hiiltä. Hyvä kasvu vaatii hiiltä maaperässä. Jokainen voi pienentää oma hiilijalanjälkeään suosimalla tuotteita, jotka sitovat hiiltä ilmakehästä. Fertilex-lannoite toimii juuri näin, kertoo Ropo Gardenin toimitusjohtaja Mikael Ropo.

– Tuote on orgaaninen, luomuhyväksytty, runsasravinteinen ja hajuton hygienisoitu tuote, jolle on myönnetty Avainlippu-merkki.

Ropo Garden myy tuotteet vähittäiskauppoihin, viherrakentamiseen ja mm. golf-kentille. Fertilex 6-1-2 lannoitetta on saatavana 1L, 6L ja 10L kokoisissa astioissa sekä suursäkeissä. 

Fertilex Oy myy itse edelleen tuotteet suoraan viljelijöille. Orgaanisen eli luonnonmukaisen lannoitteen vahvuus kasvi- ja peltoviljelijälle on siinä, että orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta. Kuivaa pellettiä voi kuljettaa taloudellisesti järkevästi pitkiäkin matkoja. Pellettimuotoisen kuivalannoitteen kuljetuksesta aiheutuvat CO2-päästöt vähenevät kolmasosaan märkälannan kuljetukseen verrattuna.

Fertilex Oy:n keskeisimpiä taustavaikuttajia ovat Munax Oy:n perustajaosakkaat Janne Torikka, Hannu  Majander ja Juha Venno, asiantuntija Henrik Lindegrén sekä kananlannan jalostamista tutkineet GlobalEcoSolutions Oy:n Kari Larjava, Jyrki Uurtio ja Reijo Kohonen. Fertilex Oy tulee käsittelemään ykkösvaiheessa 7 % koko Suomen kananlannasta.

Lisätiedot:

Fertilex Oy, puh. p. 0406602995
Ropo Garden Oy, toimitusjohtaja Mikael Ropo, p. 0400 492707

TIEDOTE: Lannoitevalmistaja Fertilex Oy:lle myönnettiin avainlippumerkki

Julkaisuvapaa heti

Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Mynämäellä toimivalle luomulannoitevalmistajalle Fertilex Oy:lle avainlippumerkin. Fertilexin tuotepakkauksissa ja julkaisuissa on jatkossa avainlippusymboli, joka kuvastaa Suomessa valmistamisen lisäksi tuotteiden suomalaista alkuperää ja huippulaatua.

Fertilex Oy jalostaa märästä lannasta luomukelpoista lannoitetta matalalämpöteknologialla, joka tekee Fertilex Oy:sta todellisen ravinnekierrätyksen uudistajan.

– Lannan kuivatuksessa hyödynnetään kanojen itsensä tuottamaa lämpöenergiaa. Lannan kuivaus, pelletöinti ja hygienisointi tehdään tuoreeltaan välittömästi kanalan yhteydessä. Tällä toiminnalla lanta muutetaan helposti kuljetettavaan ja pieneen tilaan menevään muotoon. Pelletöidystä lannoitteesta ravinteet eivät valu vesistöihin, kertoo Fertilex Oy:n asiantuntija Jyrki Uurtio

Avainlippu Fertilex-tuotteessa viestii myös loppukäyttäjälle eli viljelijälle, että hän voi hyvillä mielin myydä omia tuotteitaan kotimaisena, koska näin koko alkutuotanto lannoitteista lähtien työllistää suomalaista maaseutua.

Ympäristöystävällisyys ja suomalaisen maaseudun hyvinvointi ovat tärkeitä arvoja Fertilexille. Yrityksen uusi luomukelpoinen lannoite valmistetaan energiatehokkaasti ja ravinteet säilyttäen. Lannoite sopii myös tavanomaiseen viljelyyn. Fertilex 5-1-2 on valmistettu kanan lannasta, ilman lisäravinteita. Kuiva pelletti mahdollistaa sen, että kasvi pystyy täysmääräisesti hyödyntämään pelletin sisältämän ravinteen.

Fertilex-pelletti voidaan levittää tiloilla jo nyt olemassa olevilla kylvölannoittimilla ja pintalevittimillä. Tämä helpottaa viljelijöiden työtä ja tarjoaa viljelijöille merkittävän säästön.

– Tiloille annetaan nyt mahdollisuus käyttää kotimaista, ravinnekierrätystä edistävää orgaanista pellettiä kemiallisten lannoitteiden sijaan. Orgaaninen lannoite sitoo hiiltä maaperään samalla elvyttäen peltojen humuskerrosta, kertoo Fertilex Oy:n osakas ja asiantuntija Kari Larjava.

Lehdistötiedote 30.10.2019: julkaisuvapaa heti 

 Yle Svenska vierailu Munaxilla ja Fertilexillä

Yle Svenska kävi tekemässä juttua Munaxista 30.10.2019. Juttu kertoo Suomen ensimmäisestä lannankuivatustekniikasta.

Suosimalla kotimaista raaka-ainetta, saa varmuuden siitä, miten koko ketju toimii. Me haluamme toimia vastuullisesti ja läpinäkyvästi.

https://arenan.yle.fi/1-4575476  Juttu meistä alkaa 15:33

Alkuvaiheessa tulemme käsittelemään 7 % koko kananlantamäärästä ja viiden vuoden tähtäimellä käsittelemme 20 % koko Suomen kananlantamäärästä. Hienon tästä prosessista tekee se, että lanta kuivatetaan kanojen omalla hengitysilmalla. Lannan kuivaaminen tapahtuu aivan kanalan vieressä, ilman että lantaa liikutetaan maanteitse minnekään.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2025 kaikesta maatalouden lietteestä 50 % on prosessoitu. Fertilex Oy tulee prosessoimaan märän lannan, ja tekee siitä luomukelpoisen kuivan hygienisoidun pelletin. Pelletti tuo ravinteet suoraan peltokasveihin, eikä tämän jälkeen synny enää valumia. Ympäristöä rasittavasta lietteestä päästään näin ollen eroon. Lannankuivatukseen erikoistunut Fertilex Oy on siis samassa omistuksessa kuin Munax Oy.

janneLehdistötiedote

19.8.2019: julkaisuvapaa heti

Ravinnekierrätyksen uudistaja Fertilex Oy ratkaisee menetelmällään märän lannan

ympäristövaikutukset

Maatalouden, kuntien jätevesihuollon ja teollisuuden vesipitoisten bioperäisten lietteiden volyymit ovat useita miljoonia tonneja vuositasolla. Suomi on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2025 kaikesta lietteestä jo 50 % prosessoidaan.

Nestemäinen liete sisältää merkittävän määrän arvokkaita ravinteita, mutta nestemäisessä muodossa sen sijoittaminen tuottaa haasteita.

– Ympäristöstä huolta kantavalle nämä asiat ovat olleet jo pitkään mielessä. Fertilexin taustavaikuttajat olivat omilla tahoillaan miettineet ratkaisuja. Viime syksynä löysimme toisemme ja asiat lähtivät rullaamaan vauhdilla. Olemme tekemässä Mynämäelle nyt jotain uutta ja merkittävää, valottaa Fertilex Oy:n osakas ja toimitusjohtaja Jyrki Uurtio. 

Ympäristöystävällisyys on Fertilexin strateginen perusvalinta ja yritys tuo markkinoille luomukelpoisen lannoitteen, jonka valmistamisen toiminnalla liete muuttuu helposti kuljetettavaan ja pieneen tilaan menevään muotoon, jonka ravinnepitoisuudet ovat korkeat. Fertilexin uutuuspelletin erityisenä vahvuutena on estää valumien siirtyminen vesistöön. Orgaanisessa pelletissä oleva hiilisitoo veden tehokkasti. Kuiva pelletti mahdollistaa sen, että kasvi pystyy täysmääräisesti hyödyntämään pelletin sisältämän ravinteen. Kemialliset lannoitteet eivät pysty samaan.

– Lietteen kuivatuksessa hyödynnetään kanojen tuottamaa lämpöenergiaa. Kanojen tuottamasta lannasta haihdutetaan vesi niiden itse tuottamalla
energialla välittömästi kanalan yhteydessä. Kuivasta lannasta valmistetaan ravinteikas, hajuton ja hygienisoitu pelletti. Fertilex-pelletti voidaan levittää
tiloilla jo nyt olemassa olevilla kylvölannoittimilla ja pintalevittimillä. Tämä tarjoaa viljelijöille merkittävän säästön. Tiloille annetaan nyt mahdollisuus
käyttää kotimaista, ravinnekierrätystä editävää orgaanista pellettiä kemiallisten lannoitteiden sijaan. Tuote on luomukelpoinen, mutta sopii myös
tavanomaisten peltojen rikastuttajaksi, kertoo Fertilex Oy:n osakas ja asiantuntija Kari Larjava ja jatkaa vielä, että tuote sopii myös kuluttajien kukkaruukkuihin.

Fertilexin keskeisimpiä taustavaikuttajia ovat Munax Oy:n perustajaosakkaat Janne Torikka, Hannu  Majander ja Juha Venno,asiantuntija Henrik Lindegrén sekä kananlannan jalostamista tutkineet GlobalEcoSolutions Oy:n Kari Larjava, Jyrki Uurtio ja Reijo Kohonen. Fertilex Oy tulee käsittelemään 7 % koko Suomen kananlannasta ykkösvaiheessa.

Lisäyhteystiedot:
Fertilex Oy asiantuntija Jyrki Uurtio, puh. 040 1919995, jyrki.uurtio@ges.fi
Fertilex Oy hallituksen jäsen Janne Torikka, puh. 0500 420143, janne.torikka@fertilex.fi
Fertilex Oy asiantuntija Kari Larjava, puh. 040 5009673, kari.larjava@ges.fi

Fertilex Oy on perustettu tuomaan ratkaisu nestemäisten lietteiden muuttamiseksi kuivaksi pelletiksi. Fertilex-pelletti on kuiva, hajuton ja hygienisoitu luomukelpoinen lannoite niin maanviljelijöille kuin kotiin kukkaruukkuihin ja puutarhaan. www.fertilex.fi